KARTICE

GRUPA D: Hrvatska


U našoj zemlji nogomet je više od sporta i baš zato igrači bi se trebali ponašati altruistički, zaboraviti ono što ih zaustavlja. Predstavljamo reprezentaciju s 4,5mil. stanovnika i 5mil. izbornika.
Kad bolje promislite zapitate se nad ovim glupim pitanjima. Pitanja su tipična Hrvatska odnosno balkanska, zadiru ego i svakog površnog navijača. Baš taj mentalitet i dijeljenje čovjeka treba zaključati u neku ladicu barem ovo vrijeme dok nastupamo. Bilo bi poželjno to učiniti bez timera, da smo dugoročni takvi ne bi bilo problema. Zašto uopće pričamo o ovome? Navijači su dio svačega u ovom sportu, zrcale svoj klub bilo to u njihovoj domovini li vani. Sada bi se okrenuli na više nogometni dio naše reprezentacije.

Zadnji bolji uspjeh bas i bilježimo u Francuskoj gdje smo bili brončani(98.). I sada se krajem svoga bića nadamo da možemo iznenaditi možda ne medaljom ali možda oduzimanjem skalpa nekoj većoj reprezentaciji od nas. Već priliku za to imamo u skupini gdje nas je ždrijeb odabrao s Turskom, Češkom i Španjolskoj. Jedna jako zahtjevna skupina koja je i po rasporedu tako izvedena. Prva utakmica za sve naše igrače je najvažnija i tri boda bi vjerojatno značila put k najboljima.


KVALIFIKACIJE



Hrvatska je kvalifikacije kao drugoplasirana u skupini H s 20 bodova. Ispred nje je završila reprezentacija Italije s 24 boda. Iza Hrvatske su završile reprezentacije Norveška(19), Bugarska(11), Azerbejđan(6) te Malta(2). Dobar dio kvalifikacija Hrvatska je bila lider svoje kvalifikacijske grupe te u to vrijeme pitanje plasmana činilo se kao smješno pitanje. Posebice nakon remonta Norvežana oni se nisu nimalo doimali kao konkurenti za drugo mjesto, jednino logično pitanje je tada bilo hoće li biti ispred ili iza Italije. No po poznatome scenariju kompliciranja života uslijedio je nagli pad Hrvatske, posebice nakon utakmice na Poljudu i afera oko te utakmice.

Hrvatska se dovela u nezavidnu poziciju te je u zadnjem kolu trebala poraz Norvežana protiv Italije te pobjedu protiv Malte. Iako se čini kao jako vjerojatan rasplet, on se je dogodio no uz dosta sreće.


IZBORNIK

Izbornik reprezentacije je Ante Čačić, iskusni trener brojnih HNL klubova, bez međunarodne afirmacije te predmet brojnih medijskih natpisa. Situacija oko dolaska je sporna, no medijska objektivnost nikada nije postojala. Bivši izbornik Kovač koji je od svih prethodnika bio najmanje blagonaklon prema Mamiću te je volio zaobići Dinamove igrače koji su trebali zasigurno biti pozvani poput Ademija jer ta pozicija godinama nedostaje reprezentaciji. Nakon takvoga izbornika koji je prozvan „Mamićevim“, dolazak Čačića koji je puno bliži Mamiću izazvao je očekivane medijske natpise. Čačić je među boljim trenerima koje posjeduje Hrvatska, a koji su bilo dostupni dakako i to je činjenica. No jedan od problema u ovoj činjenici je što Hrvatska ne posjeduje suviše trenera značajnih u svijetu nogometa.



Politiku na stranu, novome izborniku se podbacuje vođenje ne baš velikih klubova koje zasigurno nije argument jer prethodnicima se uopće nije uzimalo za zlo nego je to ponukano nekim drugim afinitetima. Jer igračke karijere prethodnika zasigurno nisu jamac vrhunske trenerske karijere već samo mogu biti jamac karizmatičnosti. Iako i sam imam brojne skeptičnosti, za sada bih ostao neutralan, a nakon prvenstva će se puno lakše i kvalitetnije nadasve povući crte o njegovome radu.

Vratari




Na vratarskoj poziciji siguran je Subašić koji je uostalom odradio cijele kvalifikacije i dokazao da se radi o odličnome vrataru. Unazad dugo godina reprezentacija nije imala boljega vratara. Subašić brani u odličnoj ekipi te ima kontinuitet branjena jakih utakmica. Ovo je vjerojatno jedino mjesto gdje će se svi složiti s izbornikom, od ostalih pozicija počinju velika neslaganja navijača. Vida bi trebao igrati agresivnije i biti taj koji izlazi u pravilu ispred Ćorluke, a Ćorluka bi trebao vršiti većinom korekciju.

Obrana:




Iako je izbornik izrekao ideju o igranju dešnjaka na lijevome beku, prema zadnjim utakmicama vjerojatnije će se tu pronaći Strinić. Zadnja linija bi trebala izgledati Strinić-Vida-Ćorluka-Srna. Jedno od velikih pitanja je pozicija Šime Vrsaljka, bio je u ideji na lijevome beku no ukoliko bude izabrana tipična nogometna varijanta on bi trebao se pronaći na klupi. Nema naznaka da bi se mogao pronaći ispred kapetana Srne. Srna ima nešto bolji ubačaj, dok s druge strane Vrsaljko je fizički dominantna figura te ga krasi eksplozivnost, brzina te ima jednu stvar važnu za bekove tj. enorman trkački kapacitet odnosno strahovito veliku moć ponavljanja.

Vezni red




Ovo je dio ekipe koji se uzima za najkvalitetniji no on nosi i brojne probleme. Hrvatskoj nedostaje klasičan zadnji vezni odnosno destruktivac. Taj problem vuče druge. Najbolji trojac individualno je Modrić, Rakitić i Brozović. No dobri svirači nisu jamac dobre muzike. Brozović je box to box veznjak velikih fizičkih kapaciteta te jedini koji odlazi na završnicu napada. Modrić je klasan playmaker posebice odličan za čuvanje posjeda, a Rakitićev forte su proigravanja i udarac. Brozović je vrlo dobar u defanzivi no ukoliko bi čuvao leđa drugima on je duplo lošiji igrač i to bi bilo iskorištavanje 30% njegovih mogućnosti, a nije ponajbolji u samo začetku napada.

Modrić je odličan u začetku napada te igrač koji voli biti van zone te dirigirati igrom. Njegovi dueli i skok igra zasigurno onemogućavaju da bude zadnji vezni. Rakitić uz navedene kvalitete ima solidan duel no nije suviše eksplozivan i agilan te vjerojatno ne bi mogao pokriti nastale rupe. Izbornikova najnovija ideja čini se Milan Badelj koji je vrlo dobar u začetku napada te bi rasteretio Modrića i Rakitića no dosta je mekan igrač i nije suviše mobilan da zatvara nastale rupe te kako god se izvrtile ove vjerojatne kombinacije postoji problem destruktivca.


Napad: 




Gotovo sigurno će prvi izbor biti Perišić, Pjaca i Mandžukić. Perišić kao najbolji igrač Hrvatske kvalifikacijama bi trebao zaigrati lijevo, a Pjaca bi se trebao njemu prilagoditi i zaigrati desno. Radi se od dva kvalitetna krila, ali problem je što se obojica najbolje snalaze uz lijevi aut kao IF krilni napadači gdje imaju mogućnost izbačaja na desnu. Perišić iako igra odlično s obje noge pa u tome smislu bi mu vjerojatno bila lakša igra na desnoj strani, na lijevoj strani daje najviše zbog toga što ima kvalitetniji izbačaj na desnu te lijevu može koristiti za oštre niske ubačaje. Pjaca se na desnoj strani puno lošije snalazi nego na lijevoj te nije za očekivati da pokaže svu raskoš talenta. Izostanak Halilovića podigao je brojna pitanja u vezi odabira i alternativa, no može se naslutiti da je Brozović alternativa za krilo. U napadu je siguran Mandžukić koji je zasigurno vrhunski napadač, no njegove izvrsnosti su vezane uglavnom uz 16m, a izvan 16 nije suviše kvalitetan i koristan posebice u proigravanju suigrača.

KLJUČNI IGRAČ:




Najbolji igrač reprezentacije je bez premca Ivan Perišić bez premca. Koliko god neki igrači igrali u većim klubovima svi se velikoj mjeri mogu zamijeniti, no za Perišića nema zamijene čak bi ga trebalo klonirati. Njegova igra za reprezentaciju je na vrhunskome nivou i u reprezentaciji igra strahovito  kvalitetno te je redovito najbolji igrač utakmica, a kada nije najbolji onda je među tri ponajbolja igrača Hrvatske na toj utakmici. Njegovo mjesto je zagarantirano te nastavak njegovih odličnih predstava je jedan od temelja nadanja u uspjeh Hrvatske na EP.

TAKTIKA:

Sa velikom individualnom kvalitetom krećemo u Francusku-bar što se prijašnjih generacija tiče.
Kad bi išli gledati taktičke postavke reprezentacije i disciplinu ne bi se baš mogli pohvaliti. Gledajući prijašnje utakmice više smo eksperimentirali nego utvrđivali svoju stalnu igru odnosno način iste.
Nitko točno ne zna što je izborniku Čačiću na pameti i kako će ukomponirati reprezentaciju. Najlogičnije bi to trebalo biti nekih 4-2-3-1 samo ne znamo kojem igraču ćemo dati slobodu na polu špici a koji će dobiti odgovornost razbijača .Da li ćemo se prilagođavati krilima ili eksploatiranju sredine u vidu Modrića i kao takvog ljuljati protivnika.
U prijateljskome susretu protiv Izraela izbornik je koristio prvo poluvrijeme 3-5-2 koja se pokazala djelomično uspješnom formacijom i neutralizirala probleme lijevoga beka te desnoga krila. Korištenje ove formacije nije vjerojatno jer nije dovoljno testirana kako bi se uvidjele sve prednosti i mane te uigrao ovakav sustav igre. 4-2-3-1 je tipična formacija u reprezentativnome nogometu jer su svi igrači upoznati s osnovnim zahtjevima i dužnostima u ovakvome geometrijskome sustavu. Hrvatska dugi niz godina igra ovu formaciju tako da neka uigravanja nisu bila suviše ni potreba, naglasak će biti na taktičkim finesama i instrukcijama igračima s kojim bi izbornik trebao pokušati izvući maksimum protiv suparnika. Protiv Izraela defanzivni prekidi nisu dobro djelovali, a nakon zadnje dvije utakmice stanje u tim segmentima nije moguće zamijetiti.


KOMENTAR NA POPIS:


Ovaj dio je subjektivne prirode najviše i stvar ukusa. Izbornik je izabrao s kojim ljudima ide te će nakon rezultata odgovarati za eventualni uspjeh ili neuspjeh. Osobno bih volio jednoga klasičnoga destruktivca u veznoj liniji na spisku te ne vidim potrebu za četvrtim napadačem Čopom, ukoliko Halilović nije potreba mogao se povesti neki drugi igrač koji bi popunio neka mjesta koja možda budu potrebna. Ukoliko se bude igralo s jednim napadačem, potreba za četvrtim ravna je 0,01%.

Ćorić i Rog nisu suviše s razlogom kritizirani. Prvi je najveći talent koji je možda ikada hoda HNL-om te koji je u LP prodao Bayernovim igračima 2-3 popularna ringišpila što dovoljno govori o njegovome potencijalu te kada ostvari transfer u veliki klub percepcija javnosti će se promijeniti kao i u slučaju Brozovića. Rog je s druge stran manje talentiran igrač, no ono što me kod njega u par navrata oduševilo je borbenost i taktička zrelost. Kao eventualnu zamjenu puno korisnije je imati igrača koji će ući svjež i ići kako bi se reklo glavom u đon nego oni koji uđu pa budu kao na modnoj pisti. Boraca u kadru uvijek dobro dođe, a druga stvar koja me impresionirala je sprječavanje kontri. U tih par utakmica vidio sam par njegovih žutih kartona pa ću učiniti upravo presedan i pohvaliti igrača što radi kartone. Bile su redom situacije kontri i polu kontri gdje je prekršajem spriječio iste, iako zvuči kao benigna stvar ponekad ovo je biti ili ne biti. Rog je tehnički korektan, prodoran i polivalentan pa tako pokriva pola pozicija na terenu.


ŠTO OČEKIVATI:


Očekivanja su uvijek velika, posebice navijačka. Posebice nekada se od najvrijednjiih igrača očekuje suviše jer nije isto Rakitiću i Modriću podvaljivati lopte najboljim napadačima na svijetu i igračima u reprezentaciji. U reprezentaciji su problemi stila igre veliki jer ste ograničeni kadrom te morate uklopiti igrače koji si često ne odgovaraju. Hrvatska ima vrhunske igrače, ali ne odgovaraju svima isti sustavi i stilovi igre. Reprezentacije nemaju mogućnost kupovine igrača i nadopunjavanja deficitarnih pozicija već se to svodi često na kemijanje i krpanje rupa. Pogled na prošlo SP govori nam da individualna kvaliteta nije dovoljna često za prolazak grupe, sami prolazak grupe objektivno bi bio uspjeh za zemlju veličine Hrvatske. Prolazak grupne faze ove neugodne skupine u ovome formatu dakle neko je minimalno očekivanje s obzirom na kvalitetu te nakon toga ispadanje ne bilo neuspjeh.

Stoga prolazak grupe je ona linija gdje se ne bi trebalo okarakterizirati ni nekim značajnim uspjehom ni neuspjehom i to je za očekivati da nogometaši ostvare. U eliminacijskoj fazi natjecanja, ukoliko prođe naravno, sve je moguće jer Hrvatska ima individualnu kvalitetu te eventualno polufinale bi bio ogroman uspjeh, no ne i senzacija.



Piše: D.N./ R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar